От днес - 25 декември, влиза в сила най-голямото увеличение на пенсиите за последните 13 години. След извършената актуализация на републиканския бюджет в началото на есента на тази година, депутатите от предходното 46-то Народно събрание решиха, че минималната пенсия ще достигне до 370 лв., максималната - до 1500 лв., а всички други ще бъдат преизчислени, което по техните сметки означава едно - средно повишение с 12,5% за пенсионерите. 

Освен това обаче, както вече е ясно, в проекта за новия бюджет за 2022 г. ще бъде записано, че се запазва добавката от 60 лв. към  всяка пенсия, което означава, че минамалната сума, която пенсионер ще получава, поне по време на извънредното положение, няма да е по-малко от 430 лв. 

Трябва да се има предвид и че вероятно предстои нова индексация по швейцарското правило в средата на годината, която ще повиши още малко сумите, които пенсионерите получават. 

От днес заедно с минималната пенсия се повишават и някои свързани с нея. Например пенсията за непълен осигурителен стаж,  която става малко над 314 лв. (85% от минималната); пенсията за инвалидност, която също достига до 314 лв.; наследствената пенсия, която ще има нов размер от 277 лв. 

Социалната пенсия също получава увеличение като до ще достига до 170 лв. при 149 лв. в момента.